Balanz massasje Oslo om pusteøvelser

Balanz massasje Oslo-Pusteøvelser

Når vi opplever angst er det svært viktig å gjøre rolige pusteøvelser, øvelser som øker funksjonen i delen av nervesystemet som roer kroppen, parasympatikus. Enkelte pusteøvelser er hurtige og anbefales ikke når vi opplever angst selv om de kan være svært gunstige i andre sammenhenger. I tillegg er det viktig å puste ut gjennom munnen og inn gjennom nesa. Dette fordi utpust gjennom nesa kan bidra til a trigge angsten på samme måte som innpust gjennom munnen kan. 

Om du er usikker på hvordan dette fungerer for deg, kan du prøve deg forsiktig fram, pust inn gjennom åpen munn og kjenn hva det gjør. Far du mer panikk eller føler mer uro? På samme måte kan du prøve å puste ut gjennom nesa og føle hvordan det kjennes ut. 

Om du ikke føler noe som helst ubehag ved å puste ut gjennom nesa kan du etter hvert gå over til å gjøre øvelse nummer 1 og 2 kun med nesepust (se side 130), men vær farst hundre prosent sikker på at du har de riktige bevegelsene i diafragma og at du ikke kjenner en økt uro. 

For de aller fleste klientene til Anette som sliter med angst gjelder regelen om at utpust gjennom munnen og innpust gjennom nesa virker mest beroligende. Øvelsene for de som sliter med angst-problematikk er de basale øvelsene, nummer 1 og nummer 2. 

Når vi behersker disse til det fulle er det greit å gå videre med andre øvelser så lenge de er langsomme og innebærer utpust gjennom munn og innpust gjennom nesa. 

Pusteøvelser for a bidra til å hjelpe på depresjon er de samme som ved angst. Det er viktig å få pusten så rolig som mulig ved a bruke øvelse nummer 1 og 2. Om du ikke sliter med angst i tillegg kan du godt også prøve deg på de andre øvelsene, spesielt øvelsene som styrker diafragma kan være nyttig. 

 

Han Hanssen, Anette Aarsland

 

Pusten 2014


top